AAL FORUM 2015: VORM GEVEN AAN DE TOEKOMST VAN ONZE GEZONDHEIDSZORG

Inspirerende ICT-oplossingen en verrijkende contacten

Op het driedaagse programma stonden interactieve sessies rond de centrale thema’s opleiding en training, de uitrol van oplossingen en testen, het op elkaar afstemmen van vraag en aanbod, voldoen aan de behoeftes en verwachtingen van ouderen, interoperabiliteit en de toekomst van AAL.
Een ander zwaartepunt lag bij de demonstraties van onderzoeks- en innovatieprojecten. Hier konden researchers, ontwikkelaars en sectorspecialisten concrete AAL-oplossingen en producten presenteren en testen bij een ontvankelijk publiek van ouderen, die meteen konden evalueren en quoteren.

Intergenerationele samenwerking

Het Microsoft Innovatie Centrum Vlaanderen organiseerde de allereerste AAL Forum Hackathon. Hier konden teams van software- en computerexperten samenwerken met het oudere doelpubliek, advies krijgen van academici en ondernemers, en vervolgens een oplossing of product voor de AAL-markt ontwerpen. De Hackathon benadrukte nogmaals de nood aan intergenerationele samenwerking en het betrekken van jongeren bij de ontwikkeling van nieuwe oplossingen voor de industrie.

Innoveren in ouderenzorg

Als één van de belangrijkste partners van het event maakte iMinds van de gelegenheid gebruik om een selectie van boeiende onderzoeksprojecten in het zorgdomein voor te stellen, zoals Care4Balance en Little Sister.

Care4Balance is een interactief toestel dat statusinformatie verzamelt aan de hand van sensoren en ingegeven informatie. Het toestel staat altijd aan, is gemakkelijk in gebruik voor ouderen, en zorgt met de verzamelde informatie voor betere communicatie en coördinatie tussen professionele en informele zorgverleners.

Little Sister is een coöperatief onderzoeksproject dat bestaat uit een set van goedkope lage-resolutie visuele sensoren die ouderen kunnen monitoren en objectieve informatie vergaren over hun fysiek en mentaal welzijn.

iMinds’ IoT Homelab stelde eveneens haar faciliteiten en troeven voor: een realistische simulatie van een woning waar ontwikkelaars, onderzoekers en spelers uit de sector hun innovaties kunnen testen.

Monitoring tools voor (informele) zorgverleners

Op de laatste dag van het event werden ook de winnaars van de AAL Awards 2015 voorgesteld.

De jury koos voor VictoryaHome, een toestel dat de gezondheids- en welzijnsstatus rapporteert aan een zorgverstrekker. Het toestel maakt ook interactief en gebruiksvriendelijk contact mogelijk met de vrienden en familieleden van de oudere, zodat deze langer thuis kan wonen en zich toch veilig en begeleid kan voelen.

De publieksprijs ging naar RelaxedCare, een onderzoeksproject dat de zorgverstrekker voorziet van constante updates rond de status van een persoon. Verschillende sensoren verspreid in het huis meten gedragspatronen en rapporteren deze op een eenvoudige manier aan de verzorger.

Terug naar de leefwereld van oudere generaties

Het drie dagen durende event eindigde met een spectaculaire afterparty waar de jaren-60 revivalband Radio Modern het internationale publiek charmeerde met de grootste hits van toen en bijhorende dansmoves.